Pages

Tuesday, September 15, 2009

Finding the Right One

Selamat tinggal timbunan kerja yang menyemak meja. Welcome carefree holly days where 10 is the new 6. I have been home for two days now. And within that two days, dua balang kuih raya sudah lesap. Isy. Bila berat naik buat buat terkejut.

Seusai ashabul kahfi dengan jayanya, hidup harus diteruskan. Today berjuang shopping last minute bersama-sama Cik Kiah. Dari Sogo, Jalan Tar and last but not least, Ampang Park, kami sabar meredah lautan manusia. Paling mencabar, banyak pulak gerai-gerai menjual minuman yang meleleh-leleh aisnya. Ahh, godaan! Puasa-puasa ni jual air buat apa? Haishh.

Kenapa jauh benar perjalanan? Sebab mencari 'the one', may take a long time. Yang cantik pada pandangan mata, boleh jadi tak kena ukurannya. Untuk mencari yang tepat, it does not necessarily have to look good, but you have to feel good in it. Like its tailor-made for you :)

And lucky me, I got both ;)

Hari ini penuh kejutan. First, Mummy let me buy my own baju raya for the first time. Comes with the being-21-package, no? Second, business mercun dan bunga api, makin disekat makin menjadi. Dari Taman Permata sampai Desa Pandan, banyak betul gerai-gerai menjual mainan wajib hari raya ini. Ikut hati nak beli. Tapi, sayangkan jari dan Daddy tak bagi.

Third, baju raya di pasaran JT tahun ni, tak banyak pilihan. Most failed to turn us on. Bila ada yang memikat hati, pasti no size for me. Who says it is easy to be small sized? I almost bought an XL for kids. Almost. But, searching for the right one, tak boleh cepat give up. Percayalah, its waiting for you somewhere. Finally, after hours of walking, and a few minutes of driving, saya bertemu jodoh dengan baju raya pilihan hati di Ampang Park. Yang drive tu, Cik Kiah, bukan saya. She wont let me. She said, she's too young too die. So saya just tunjuk direction. Ini baju raya ke berapa, tolong jangan tanya. Immaterial. Yang pasti, its my favourite. Bila dah jumpa the right one, semua penat lenguh disappear, just like that.

Ini pula kejutan keempat. Beggars, atau nama sedapnya alm-receivers, sudah menjadi hiasan tetap di Jalan Tar dan juga Jalan Masjid India. Biar penuh mana sekalipun tangan membimbit plastik, hati pasti terdetik untuk memberi walaupun sedikit. But the discovery I made today, memang cannot go one ah! Dari jauh, my eyes fell upon this one man, sitting on a wheelchair. His legs, amputated. Kasihan hamba Tuhan ini. I have one hand searching for some notes, while the other, memegang handphone. As I get closer to the unfortunate man, to my surprise, in his hand too, sat a handphone of the same model as mine! Bezanya, the man was playing a game, while I was replying a text. Baiklah. Pengemis hari ini sudah mampu memiliki handphone. There are many ways to interpret this. Mungkinkah rakyat Malaysia adalah masyarakat pemurah yang gemar membantu mereka yang kekurangan? Ataupun, meminta belas ihsan masyarakat adalah pekerjaan yang paling senang. Namun, saya dipesan untuk sentiasa berhusnul zon. So lets assume ada insan yang amat bermurah hati untuk meminjamkan handphone beliau agar pakcik tersebut tidak kebosanan. Or even better, someone gave the handphone as a gift. Whatever the truth may be, semoga kita semua tidak pernah jemu memberi. Tetapi jangan pula sampai berputus asa sebelum berusaha.

Tapi kejutan sebenar hari ini ialah, I went back with only one baju raya. Teeeheee. Tinggal lagi 15 minit sebelum masa tamat, baru saya score. At the end of the trip, the result was 4-1. Cik Kiah won. Tahniah Cik Kiah!

If you have not found your right one, cepat-cepatlah pergi cari. Tahun depan belum tentu dapat bersama. Tak perlu empat, satu pun sudah cukup melengkapi. If its the right one.

Eh, saya bercakap tentang baju raya taww :)



9 comments:

Afifah said...

You will never let the 4-1 go right? Haha. Yolah tu eden bagi directions ;p. Ability aku untuk menggali telah menemukan mu dengan baju pilihan!

btw, takyah code name for A.H.H, adam sudah.

Basuh Baju said...

Ibarat Liverpool yg menang 4-1 lawan MU..wonder whether Afifah is a die hard Liverpool..haha

M.M. said...

Peeps, never! :D ahaha. we need each other for baju raya hunting. and adam, owh. ;p hahah. isy isy


and Radzi,kalau John Mayer main bola join Liverpool baru Afifah jadi die hard fan :D

nazrin said...

adam kirim salam:P
die nak ngorat awak, saya dah kasi nombor , ok tak? :D

M.M. said...

cakap kat Adam, tak payah la nak msg ke, nak call ke. susah susah je. saye dah ade number jejaka yang lebih hot. siap ade 5 lagi number orang tu :)

nazrin said...

mane ade 5.kate jejaka hot itu pada saya.
satu di malaysia
3 di obesi.
.haa, kantoi. :P

M.M. said...

tapi die kate pade saye, die nak tukar number. haaa, siape yang kantoi?

nazrin said...

o oh .lupa pulak ade 2 bekas dan satu masih . astaga. kata jejaka itu. die suruh saye kem salam kat blogowner ni.

M.M. said...

blog owner pun menjawab, waalaikumsayang. eh, walaikummussalam :)